despre joc pe scurt

- la jocul "Ce? Unde? Cand?" participa echipe formate din cate 6 jucatori
- care trebuie sa raspunda la intrebari de inteligenta, logica, eruditie, perspicacitate
- intrebarile sunt citite de catre un prezentator pentru toate echipele concurente simultan

De regula:
- pentru fiecare intrebare se ofera un minut de gandire si discutii in sanul echipei
- raspunsurile se dau in scris pe foite unui juriu care decide asupra corectitudinii acestora
- pentru fiecare raspuns corect echipele castiga 1 punct
- un set de intrebari cuprinde de la 36 pana la 50 de intrebari, impartite pe runde cu pauze intre ele
- castigatoare devine echipa care acumuleaza cele mai multe puncte, adica raspunde la cele mai multe intrebari.
Sunt permise si sunt curente adaptari ale regulilor generale expuse mai sus, in dependenta de formatul competitiei. Toate aceste schimbari sunt anuntate inaintea concursului. via http://www.cuc.md

Monday, November 1, 2010

31.10.2010
Etapa 4 
Timisoara
Intrebarile jucate in Manufactura




Intrebari alcatuite si acordate de:

Organizatori: ACORD, Zombii, Moon Power, A-Team
 Etapa IV, Campionatul al XVII-lea
DIVIZII

Runda I
  1.  

Cu denumirea cărui program Guvernamental român sau mai nou municipal în Chişinău poate fi asociată în mod ironic cu imaginea pe care aţi primit-o?
Răspuns: „Prima casă”
Autor: Iulia Sîrghi









  1. O legendă japoneză ne relatează: Într-o seară un orb s-a pornit spre un sat vecin. “Nu-ţi uita felinarul”, - îi spuse soţia. “Sunt orb, la ce el îmi va servi?” - a-ntrebat soţul. Ce i-a răspuns soţia?
Răspuns: “...Felinarul te va face vizibil p/u alţi trecători în întuneric”.
Sursă: Цветов В. "Пятнадцатый камень сада Реандзи". С.31.
Autor: Zombii

  1. Cu toate ca Goebbels s-ar putea sa nu fie de acord, continuati replica domnului Spock, din Star Trek: “Odata ce eliminam imposibilul, ceea ce ramane, cat de neverosimil nu ar fi, dar trebuie sa fie....”
    Raspuns: adevarul
Sursa: Filmul Star Trek(2009)
Autor: A-Team

  1. Atenţie! În întrebare este o înlocuire! Gospodinele ingenioase din sudul Basarabiei determinau bonitatea pământului pentru arat, DORMIND FĂRĂ HAINĂ. Conform unor surse, Socrate era condamnat la moarte pentru că DORMEA FĂRĂ HAINĂ pe gheaţă. Cântăreaţă Cezaria Evora toată viaţa ei DOARME FĂRĂ HAINE, fapt ce poate fi văzut când cântă în scenă. Ce am substituit prin A DORMI FĂRĂ HAINĂ?
Răspuns: a îmbla fără încălţăminte
Comentarii: gospodinele din Cahul determinau dacă e bun de arat pământul printr-o operaţiune simplă: se descălţau şi dacă era ok pentru a merge pe sol, începeau arătura.
spusele Directorului Muzeului din Cahul J
Autor: Veronica Vragaleva, ACORD

  1. In satul indian Kodinhi, are loc un fenomen care pana acum nu si-a găsit nici o explicaţie ştiinţifica. Oamenii de stiinta pot doar sa banuiasca ca totul porneste de la ceea ce mananca si beau oamenii din acest sat. Kodinhi este deseori numit „oraşul X-lor”. În ce ţară doi X formau în 2006-07 tandemul de guvernare?
Raspuns: Polonia
Comentariu: X – gemeni. Lech şi Jarosław Kaczyński erau preşedinte şi prim-ministru în Polonia.
 Autor: Corina Vodă (Moon Power)

  1. Terminaţi printr-un cuvânt gluma lui Bob Monkhouse: Personal, nu cred ca exista specii inteligente pe alte planete. De ce ar trebui celelalte planete sa fie ... ?
Răspuns: diferite
Autor: A-Team

  1. Şi iarăşi despre Socrate, şi iarăşi cu înlocuire. Pe lângă umblatul desculţă pe gheaţă, Socrate a fost învinuit de cinstirea unui zeu străin Atenei. Poate de aceea a fost supranumit “doctorul lui ZARATUSTRA” fiind învinuit de „coruperea” în ZOROASTRISM a tinerilor din Atena şi tendinţa de realizare a unei revoluţii spirituale, crearea unei noi Atene, asemănătoare cu misteriosul regat al lui ZARATUSTRA, unde acesta era la 432 i.Cr. “rege şi zeu”. Peste un minut scrieţi ce cuvânt a fost substituit prin ZARATUSTRA, dacă acesta mai este cunoscut şi ca sclav al lui Pitagora, fapt contestat doar de Herodot prin lucrările sale.
Răspuns: Zamolxis
Comentarii: Socrate era supranumit “medic al lui Zamolxis”. Zamolxis se presupune că a fost sclavul lui Pitagora, cu toate că Herodot susţine că aceasta nu e posibil din punct de vedere cronologic.
Autor: Veronica Vragaleva, ACORD

  1. Emmet Brown din trilogia “Back To The Future” odată exclamase: “Călătoria în timp este mult prea periculoasă. Mai bine mă devotam studiului unui alt mare mister al universului...”. Care anume?
Răspuns: Femeile (se acceptă după sens – fete, căsătorie, relaţii între bărbaţi şi femei etc.)
Autor: Zombii

  1. In statul Nebraska, care se află în partea centrală a ţării, este interzis sa mergi la vanatoare de acestea. Daca va veti aminti un roman aparut in 1851 ce are ca protagonist pe una din acestea, imi veti spune numele de scena a lui Richard Melville Hal.
Raspuns: Moby
Comentariu: În Nebraska e ilegal sa vânezi balene. Romanul e Moby Dick. Moby este rudă cu Herman Melville, autorul romanului.
Autor: Alex Lebedev (Moon Power)

  1. Acest cuvint in limba chineză este compus din două ieroglife: unul însemnînd “pericol”, celălalt – “oportunitate”. Numiţi acest cuvînt.
Răspuns: Criza.
Sursa: "Химия и жизнь" N8/1999, с.1.
Autor: Zombii

Runda 2
  1.  

Aveţi în faţă logoul al The Big Ten Conference, care este cel mai vechi consorţiu a universităţilor din SUA ce organizează competiţii sportive. Câte universităţi la moment fac parte din consorţiu.
Răspuns: 11
Comentariu: cand la consorţiu a aderat încă o universitate, au hotărât să nu schimbe denumirea, însă în logoul se vede clar numărul 11 lângă litera T.
Autor: Olga Roşca

  1. Unii  fac glume că ăsta ar fi primul pokemon inventat. Şi a luat naştere in 1966. Dacă vă gândiţi la o îngheţată, vi-l veţi aminti şi pe cel mai bun prieten ai lui. Numiţi-i pe ambii.
Răspuns: Cheburashka, Ghena
Comentariu: Îngheţata e eschimo. Din cauza că Cheburashka e un animăluţ ciudat, unii fac glume că ăsta ar fi primul pokemon inventat.
Autor: Alex Lebedev (Moon Power)

  1. Erau inalti, blonzi, barbosi şi cu ochi albastri. Se imbracau caraghios, purtau izmene si pantofi cu ciorapi. Mai erau si tinta versiunii mai vechi a glumelor despre blonde si nu au prea multe in comun cu stilul de arta care le poarta numele. Cine au fost ei?
Raspuns: gotii
Autor: Zombii

  1. Banc. Pe piatra de mormint a unei femei de curind decedate, se poate citi epitaful scris de soţul rămas neconsolat: „Lacrimile mele nu o pot învia. Tocmai de aceea…” Continuaţi citatul cu un singur cuvint.
Raspuns: pling
Autor: Iulia Sirghi

  1. In anul 1980 intreprinzătoarea Genevieve (Jean) Kardas cumpărase la reconstrucţia unei structuri  arhitectonice (edificiu arhitectonic) metalul ruginit, scos din acest edificiu, l-a tăiat în bucăţi de 280 grame, a emis certificat de garanţie şi l-a vîndut cu 80$ bucata. Care fusese edificiul?
Răspuns: Turnul Eiffel
Autor: Zombii

  1.  
Care cuvint fusese omis?
Răspuns: informaţiei
Autor: Zombii









  1. Completati epigrama lui Iulian Bostan „Vecinul de la bloc” cu patru cuvinte:
Dorm linistit la miez de noapte,
Cosmarul meu departe-i dus;
Mersi, vecine, de la sapte,
Ca te-ai mutat ................!

Răspuns: la Cel de Sus
Autor: Olga Rosca

  1. Cind zoologii au descoperit că unii cocostîrci prind muşte şi gîndaci s-au mirat nespus de mult – aceste păsări niciodată nu erau considerate insectivore. Mai mare le-a fost nedumerirea cind s-a descoperit scopul prinderii acestor insecte. Care era el?
Răspuns: Insectele prinse erau aruncate pe suprafaţa apei, astfel ademenind peştii, hrana stîrcilor.
Autor: Zombii





  1. După ce a încercat meserii dintre cele mai diverse, cum ar fi astronaut, doctor sau cântăreaţă rock, acesta a făcut recent o nouă reconversie profesională. De data aceasta, îşi încearcă norocul ca prezentatoare de ştiri. Îmbrăcată în roz, machiată impecabil, cocoţată pe tocuri şi cu microfonul în mână face deja furori în Statele Unite, unde se vinde ca pâinea caldă. Despre cine este vorba in intrebare?
Raspuns: Păpuşa Barbie
Autor: Iulia Sirghi

  1. Intr-un sistem estetic, energia lor este vazuta ca fiind nu tocmai benefica. Cunoscatorii stiu ca pentru a o diminua, pot de exemplu, sa instaleze o oglinda care simbolic opreste scurgerea Chi-ului pozitiv. X este si motivul pentru care, in 1596 Sir Harington a fost renegat de casa regala engleza, pentru ca a descris X in cel mai mic detaliu in cartea sa. Va rugam sa ne spuneti ce este X, mai ales ca suntem siguri ca nu puteti concepe o zi obisnuita fara sa il utilizati.
Raspuns: Toaleta / WC/ Closet/ Unitaz/ Veceu

Runda III
  1.  

In ce ţară se află clubul de yoga logoul căruia aveţi în faţă?
Răspuns: Australia
Autor: Olga Rosca

  1. Atenţie citat de Valeriu Butulescu: ”Unanimitate – toate ALFE ne îndeamnă spre X” La chinezi ALFA era folosită pentru a aranja şi ordona casele în conformitate cu principiile geomantice ale pămîntului. Dacă v-aţi dat seama ce este ALFA, ne veţi spune peste un minut, ce este X? 
Raspuns: nord
Comentariu: In original citatul: ”Unanimitate.Toate busolele ne indeamnă spre Nord.”
Autor: Dan Ursu (Moon Power)

  1. Fragment din Codul Penal din vremea domnitorului Constantin Mavrocordat din 1750: ”Cel ce va fi prins cu ştromoleagul invartoşat pimprejurul părţilor fătătoare ale muierii, i se va tăia scârbavnicul mădular spre veşnica lui nefolosire”. Pedeapsa a cărei acţiuni este descris in fragmentul citit?
Raspuns: viol
Autor: Alex Lebedev (Moon Power)

  1. EU pot fi diferită şi deseori mă mir cât de colorată sunt sau de faptul ce simboluri îmi sunt atribuite. Deşi, în esenţă, EU sunt urmarea unor conflicte, iar mai apoi aduc schimbări, sunt însoţită de determinative frumoase cum ar fi : EU a lalelelor, EU a castanilor, EU a trandafirilor, EU a cedrului. Ce sunt EU ?
Raspuns: Revolutie
Comentariu: Revoluţia lalelelor în Kîrgîzstan, Revoluţia castanilor în Ucraina, numită şi portocalie, Revoluţia trandafirilor în Georgia, Revoluţia cedrului în Liban.
Autor: Irina Peregudova (Moon Power)

Autor: Corina Vodă (Moon Power)

  1. El alcătuieşte 78% din toate acele asemănate lui. Suntem siguri că fiecare din dumneavoastră a fost victima lui, insă pentru a nu se mai întâmpla vă recomandăm o protecţie adecvată. Vă rog fără a transmite prea multe foiţe şi fără a scrie mult pe foiţă, spuneţi ce este el.
Răspuns: spam
Comentariu: spamul constituie 78% din totalul de mesaje electronice trimise.
Autor: Dan Ursu (Moon Power)

  1.  
Care cuvint fusese omis?
Răspuns: invenţiile

  1. Continuati printr-un cuvant epigrama lui Vasile Iarco:

Cand astazi criza ia avant,
N-as vrea sa adancesc o rana,
Dar cum s-ajunga „la pamant”
Economia.......?
Răspuns: subterană
Autor: Olga Rosca

  1. Conform glumei lui Alfréd Rényi, un matematician este un dispozitiv ce O transformă în teoreme. EA are multe efecte negative, însă se presupune că are efect pozitiv în boala Parkinson sau Alzheimer. Ce este EA?
Răspuns: cafea
Autor: Zombii

  1. Fata MELC e o fană înfocată a echipei Liverpool. Una din cele patru prietene ale ei era cândva suportera lui Manchester United dintr-un motiv clar. Cum o cheamă pe fata MELC?
Raspuns: Mel C / Melanie C
Comentariu: Mel C e fosta componenta a formatiei britanice Spice Girls. Prietena a sa e Victoria Beckham, care era fana echipei Mancester United, unde juca soţul ei.
Autor: Alex Lebedev ( Moon Power)

  1. 31 în sistemul octal este egal cu 25 în sistemul zecimal. De aceea, conform unei glume, programiştii încurcă aceste două sărbători. Numiţi-le.
Răspuns: Crăciun şi Halloween
Comentariu: 31 OCT = 25 DEC
Autor: Zombii

Etapa IV

  1.  
7 iulie este aniversarea publicării cărţii despre aventurile lui Pinocchio. Unde dacă v-aţi fi aflat in Italia în acea zi aţi fi putut vedea această imagine?
Răspuns: google.com
Autor: Olga Rosca

  1. Versiunea clasică spune că denumirea acestui oraş din provine de la cuvântul slavon ce înseamnă „rege”. Are în jur de 300 mii de locuitori şi întră în top-10 ca populaţie în ţara în care se află. Numiţi acest oraş.
Răspuns: Craiova
Comentariu: de la cuvântul „crai”.
Autor: Grigori Alhazov

  1. Pe timpurile biblice, oamenii, pentru a se izbăvi de păcate practicau un obicei de la care a evoluat expresia de două cuvinte pe care o cunoaştem astăzi. Ritualul consta în legarea unui animal în centrul satului, fiecare sătean atingându-l se izbăvea astfel de păcate, după care animalul era alungat, cu presupunerea că ducea cu el toate păcatele sătenilor. Dar care este expresia modernă?
Raspuns: Ţap Ispăşitor
Autor: Dan Ursu (Moon Power)

  1. Pe 19 noiembrie 1493 o flotilă de corabii spaniole comandată de Cristofor Columb acosta într-un golf al unei insule caraibiene. După un scurt răstimp în care şi-a refăcut proviziile, Columb şi-a continuat expediţia.
Ponce de León, un spaniol despre care se spune că l-ar fi însoţit pe Columb în acea expediţie, a auzit că localnicii purtau podoabe de aur, şi-a închipuit că dealurile insulei ascundeau mult aur. Gândul că comorile exista, l-a influenţat pe Ponce de León în alegerea numelui pentru localitatea întemeiată. Despre ce insula e vorba?
Raspuns: Puerto-Rico
Comentariu: se traduce ca „portul bogat”
Autor: Sandu Fala

  1. O procedura tradiţionala legata de prepararea EI nu este o simplă demonstraţie de acrobaţie, ci reprezintă aplicarea a unui principiu mecanic – crearea forţei centrifugă pentru a întinde principalului component a acestei mâncări. Despre ce este vorba?
Raspuns: Pizza
Autor: Sandu Fala

  1. EL este acuzat, deseori pe nedrept, ca fiind cauza unor dureri. Această afirmaţie este total greşită, pentru că EL este lipsit de terminaţii nervoase şi provoacă durere doar atunci când este pe moarte. Pe lângă toate, se poate regenera uşor şi este cel mai mare şi mai greu din clasa mea. Am fost cauza morţii unor personalităţi ca Yasser Arafat şi Ludwig van Beethoven. Răspundeţi peste un minut ce este EL?
Rsp: ficat
Comentariu: este cel mai greu dintre organe şi a ucis acele 2 personalităţi prin ciroză.
Autor: Irina Peregudova (Moon Power)

  1. În una din variantele scenariului filmului “Back to the Future” maşina timpului era un X, însă scenariştii şi-au dat seamă că ar putea prezenta un pericol pentru sănătatea copiilor, care ar dori să copie acţiunile actorilor. Primul vagon-X de cale ferată a fost creat în 1857. Ce am înlocuit prin X?
Răspuns: frigider
Comentariu: exista pericolul ca copiii curioşi să se închidă în frigider pentru a încerca călătoria în timp.
Autor: Zombii


  1. In anul 2010 in compania Chineza Foxconn au fost inregistrate 13 cazuri de suicid din cauza salariilor mizere a lucratorilor si conditiile in care lucreaza.  Ce metoda de a reduce numarul deceselor a folosit compania data?
Raspuns: Au instalat plase de siguranta.
Autor: A-Team

  1. Pe parcursul acţiunii unui film american trei bărbaţi şi două femei sunt blocaţi într-un ascensor. Paznicul, observând ascensorul plin prin camera de urmărire, menţionează un termin dintr-un joc de cărţi. Scrieţi acest termin.
Răspuns: full house
Comentariu: el spune: „Două dame, trei valeţi – full house”. Terminul din poker.
Sursa: х/ф «Дьявол»
Autor: Grigori Alhazov

  1.  
Aveţi în faţa dumneavoastră începutul ultimei părţi a cărţii “A Friend of the Family” scrisă de Lisa Jewell. Denumirea părţii finale prezintă un neulogism, bazat după schema larg răspîndită în ultimul timp. Această denumire este mai lungă c-un simbol decît cuvîntul prin care de obicei sînt denumite astfel de părţi. Care este această denumire?
Răspuns: E-pilogue sau E-pilog.
Comentariu: După cum se vede, începutul acestei părţi prezintă titlul (antetul) scrisorii electronice, adică un epilog electronic, sau E-pilogue. Neologismul fusese bazat pe analogia E-mail, E-bussiness, E-commerce etc.
Sursă: Lisa Jewell, "A Friend of the Family", Penguin Books, 2003.
Autor: Zombii

No comments:

Post a Comment