despre joc pe scurt

- la jocul "Ce? Unde? Cand?" participa echipe formate din cate 6 jucatori
- care trebuie sa raspunda la intrebari de inteligenta, logica, eruditie, perspicacitate
- intrebarile sunt citite de catre un prezentator pentru toate echipele concurente simultan

De regula:
- pentru fiecare intrebare se ofera un minut de gandire si discutii in sanul echipei
- raspunsurile se dau in scris pe foite unui juriu care decide asupra corectitudinii acestora
- pentru fiecare raspuns corect echipele castiga 1 punct
- un set de intrebari cuprinde de la 36 pana la 50 de intrebari, impartite pe runde cu pauze intre ele
- castigatoare devine echipa care acumuleaza cele mai multe puncte, adica raspunde la cele mai multe intrebari.
Sunt permise si sunt curente adaptari ale regulilor generale expuse mai sus, in dependenta de formatul competitiei. Toate aceste schimbari sunt anuntate inaintea concursului. via http://www.cuc.md

Sunday, November 21, 2010

intrebari 21.11.10 etapa 6

Intrebarile jucate in etapa a 6-a
Intrebari furnizate de echipa Google-Moogle - Chisinau! 
(Va multumim mult!)


1.Când formația britanica "Franz Ferdinand" pleca în primul sau turneu european organizatorilor le era foarte greu de a-i convinge sa dea concert în acest oraș. Membrii formației refuzau, spunând că "acolo trăiesc băieții aprinși". Dar care oraș anume?
Răspuns: Saraevo
Sursa: emisiune TV
Autor: Polina Meleca

2.Chuck Norris s-a bătut cu Superman. Nu se știe cine a câștigat, dar perdantul a trebuit sa-și poarte ... ? Continuați gluma.
Răspuns: chiloții pe deasupra pantalonilor.
Comentariu: Oricum, este evident că trebuia că câștige Chuck Norris.

3.Deși sunt aproape 30 mil., nu au statul lor, populând compact un spațiu ce se află pe teritoriul a 4 state vecine. Cine sunt ei, dacă cel mai cunoscut reprezentant al lor a fost inamicul nr. 1 pentru Richard Inimă de Leu.
Răspuns: kurzii
Comentariu: reprezentatul lor cel mai cunoscut este Saladin, care a luptat contra cruciadei conduse de Richard.

4.Pe Insulele Curile din Federația Rusă s-au păstrat unele depozite militare de-ale armatei japoneze din timpul celui de-al doilea război mondial. Astfel, pe una dintre insule este un depozit de încălțăminte, în care se află cizme numai pentru piciorul stâng. Dar de ce intendanții japonezi au decis să păstreze separat încălțămintea pentru picioare diferite?
Răspuns: pentru a se evita furturile
Comentariu: Același procedeu se utilizează în piețele din Chișinău, când pe tarabă se expune numai câte o piesă de încălțăminte din pereche.
Autor: Natan Garștea

5.Un șerif din Florida, Bob Vogel, a găsit o metodă originală de luptă cu traficul de droguri. Pe autostrada din jurisdicția sa au fost montate panouri, iar subalternii șerifului rețineau șoferii care citind texul inscripționat întorceau mașinile în direcția opusă. Care era textul de pe panouri?
Răspuns: Atenție, control droguri!

6.Parlamentul European este unul din organele Comunităților Europene, așa-numita cameră a reprezentanților cetățenilor din UE, coordonând acțiunile tuturor țărilor membre a UE. Parlamentul are ultimul cuvânt în aprobarea devizului de cheltuieli bugetare. Dar cum credeți, pentru ce este cheltuita cea mai mare parte din bugetul acestei organizații și anume cca 60%?
Răspuns: Salariile translatorilor
Autor: Olga Cojocaru

7.Nu departe de piața Carol, din Praga este construită o casă care se bucură de o faimă nu prea bună printre locuitorii orașului. Conform unei legende, din ea, prin acoperiș a fost răpit un oarecare doctor. Numiți-l.
Răspuns : Faustus
Comentariu : Legenda spune că anume din această casă, doctorul Faust a fost răpit de diavol conform înțelegerii făcute între cei 2
Autor: Sergiu Gherghelegiu

8.Pe 30 iulie 1978 Japonia s-a debarasat complet de urmările dominației Statelor Unite pe teritoriul său. Aceasta a avut loc în mod simbolic în prefectura Okinawa, ultima în care această particularitate vestică era păstrată. Schimbarea a durat opt ore – de la 22 până la 6 și a cerut mai mulți polițiști decât erau disponibili în regiune, fapt din cauza căruia ei au fost chemați din tot teritoriul Japoniei. Ce s-a schimbat pe 30 iulie 1978 în Okinawa?
Răspuns: S-a trecut la sensul de circulație pe stânga.

9.Revista pentru femei "Comso Lady" în articolul despre ACESTA le relatează abonatelor sale că civilizația există mai mult de 20 de mii de ani, iar Biblia însistă pe 6 mii de ani. Revista asigură: biserica a făcut tot posibilul să ascundă 14 mii de ani lipsă, deoarece aceasta a fost ecopa LUI. Numiți-l.
Răspuns: matriarhatul
Comentariu: totuși, era o revistă pentru femei.

10.Protagonista romanului “Și dacă mâine va veni” de Sidney Sheldon face un pariu cu doi campioni ai jocului de șah. Ea nu este o jucătoare profesionista, însa pariază cu ambii insistând ca va juca cu ei și va obține o remiza. Protagonista a câștigat pariul. Dar cum a reușit aceasta?
Răspuns: a jucat cu ambii simultan dar în săli diferite, repetând mișcările adversarilor.
Sursa: “Și dacă mâine va veni”, Sidney Sheldon, ed. Coresi, 1993.
Autor: Olga Cojocaru

11.Pe piața telefoanelor mobile deja e foarte mare procentul aparatelor cu X. Însă savanții din Universitatea Standford in urma unor investigații au clasat X-ul in rândul șoarecilor si șobolanilor după capacitatea de raspindire a bolilor. Conform informației savanților britanici pe X sunt de 18 ori mai multe bacterii decât pe mânerul de dat drumul la apă din veceu. Numiți-l pe X.
Raspuns: touchscreen, sensor display si alte sinonime.

12.„Ultima Ratio Regnum” acesta este motoul propus în 1628 de catre Cardinalul Richelieu către Ludovic XIII. Motoul suna astfel: Ultimul _____ al Regelui. Numiți cuvântul omis știind ca în mod simbolic acest motou figura pe armele artileriei regale?
Răspuns: argument
http://books.google.md/books?id=4M_Q6vWMshgC&pg=PA160&lpg=PA160&dq=ultima+ratio+regnum+Richelieu&source=bl&ots=5gCKZy0Jpt&sig=xtVxY4XxGTHyZsM8SMNekq7t0oI&hl=mo&ei=lRzVTMObDJGVswaS6vmRCA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CA8Q6AEwAA#v=onepage&q=ul

13.Glumă despre Harry Potter.
Dialog între profesorul Snape si Harry:
- Adă ceaunul!
- Da cât se poate? Eu sunt așa de obosit, toată ziua am lucrat în grădină. Nici nu m-am X nici o dată.
- Bine, atunci poți să faci 200 de X-uri.
200 de ce i-a permis să facă profesor Snape lui Harry, care avea o atitudine nu chiar pozitivă față de baiat?
Răspuns: așezări
Autor: Alina Cazachevici

14.Numiți autorul personajului care in ciuda erudiției sale nu stia ca pamintul se roteste in jurul soarelui. Nici măcar ajutorul unui doctor nu la putut convinge in importanta legilor lui Copernic.
Raspuns: Sir Arthur Ignatius Conan Doyle, se acceptă formele prescurtate ale numelui.

15.În 1921, la decernarea premiului Nobel pentru fizică a avut loc un caz curios. În scrisoarea de decernare a premiului, a fost menționat în mod special că premiul nu se acordă pentru o anume descoperire, ci pentru alta, cu mult  mai puțin cunoscută decât prima, a aceluiași savant. Nu vă cerem să numiți nici una din cele 2 descoperiri, spuneți-ne numele savantului.
Răspuns: Albert Einstein
Comentariu : Premiul Nobel i-a fost decernat lui Einstein pentru studiile sale asupra fotoefectului iar în scrisoare de decorare, secretarul Comitetului Nobel a menționat special că respectivul premiu nu este acordat pentru descoperirea teoriei relativității. Sursa : http://www.rian.ru/victorina/285209830.html
Autor: Sergiu Gherghelegiu

16.Conform unei versiuni, un oarecare comerciant a ridicat aceasta constructive pe banii care i-a economisit renunțând la un obicei al sau. Dar la ce anume a renunțat el?
Răspuns: la consumul de alcool.
Comentariu: cupola seamana cu un pahar intors.
Autor: Olga Cojocaru

17.Energia solara e o sursa ecologica și regenerabilă. Totuși, în varianta curentă de captare a acesteia, energia solară nu poate deveni sursa principală pentru producerea energiei electrice din cauza naturii intermitente a acesteia, respectiv a costului ridicat de păstrare în cazul când lumina solara nu e disponibila. Fostul Președinte indian Abdula Kalam a propus o noua abordare în plasarea instalațiilor de captare care ar elimina dezavantajul menționat mai sus. Din cauza complexității sale proiectul va putea fi realizat în circa 15 ani. Dar unde a propus Președintele sa le plaseze?
Raspuns: în spațiu, la bordul unor sateliți (fixate de sateliți)
Sursa: National Space Society
Autor: LIlian Bejan

18.Odată un vestit savant, a vizitat unul din cele mai moderne laboratoare din Marea Britanie. Impresionat de aspectul modern, de curățenia ideală și multitudinea aparatelor, unul din jurnaliștii care-l însoțeau a exclamat „ cine știe ce descoperiri a-ți fi făcut să fi avut un așa laborator la dispoziție mai înainte”, la care savantul i-a replicat că în așa laborator curat niciodată n-ar fi făcut descoperirea pentru care a luat premiul Nobel. Numiți acest savant.
Răspuns : Alexander Flemming
Comentariu : Sporii penicilinei au nimerit în ceașca Petri, din laboratorul lui Flemming în mod întâmplator ceea ce ne vorbește despre lipsa de curățenie din laboratorul acestuia. Sursa : http://www.rian.ru/victorina/285209830.html
Autor: Sergiu Gherghelegiu

19.În perioada medievala putini oameni puteau comunica cu acestea. Unii se temeau de ele și le ardeau pe rug. Alții, iubindu-le, le țineau legate. Numiți-le.
Răspuns: cărțile
Autor: Olga Cojocaru

20.EL este și în El Salvador: stă pe una din plaje, mic și nearătos, și privește nostalgic spre mare și numai subliniază provincialismul actual al orașului. Despre cine este vorba?
Răspuns: Iisus Salvatorul.
Se acceptă și Iisus, Salvatorul, Monumentul lui Iisus, Monumentul Salvatorului.

21.Denumirea unui fel de mâncare japoneză, s-ar traduce ca „părinți și copii”. Nu vă întrebăm ingredientele ci mai bine puneți voi cea mai vestită întrebare legată de aceste ingrediente
Răspuns : Ce a apărut mai întâi, oul sau găina ?
Comentariu : Ingredientele principale sunt ouăle și carnea de găină
Autor: Sergiu Gherghelegiu

22.Se consideră că în Europa, stângacii au început să fie asociați cu trimișii diavolului după apariția descrierii amănunțite a unui eveniment. Nu vă întrebăm evenimentul, scrieți anul în care acesta e cel mai așteptat în zilele noastre
Răspuns : 2012
Comentariu : În descrierea Apocalipsei, se menționează că cei buni vor sta la dreapta lui Iisus, iar cei răi la stînga.

23.În Europa medievală, călătorii puteau întâlni deseori poduri construite chiar în mijlocul drumurilor, unde nu erau nici râuri și nici chiar văi. Cu ce scop construiau feudalii aceste poduri ?
Răspuns : Pentru a percepe plata de la călători
Autor: Sergiu Gherghelegiu

24.Nu știm la ce mai era folosită această monedă medievală de mică valoare, care a fost în circulație pe teritoriul țărilor românești, în afară de o utilizare certă a lor, cunoscută dintr-o expresie populară. Nu vă întrebăm în ce circumstanțe se făcea achitarea cu ea, spuneți, serviciile cui erau achitate cu ajutorul ei.
Răspuns: a preotului, a popii.
Comentariu: Frazeologismul este „a da ortul popei”. Ortul era o monedă.
Autor: Natan Garștea

25.“Ferma animalelor” de George Orwell este o nuvela alegorica care releva răutatea, indiferenta, ignoranta. Aici animalele se răscoală împotriva umanității și creează propriile legi de existenta dintre care cea mai importanta fusese:”Toate animalele sunt egale”, însă aceasta lege a suferita o modificare drastica pe parcurs. Știind ca animalele au ajuns a se comporta ca oamenii la sfârșitul nuvelei, redați varianta finală a legii mai sus menționate.
Răspuns: “Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât celelalte”
Autor: Doina Ulianovschi

26.Un spot publicitar prezintă 4 calități, specifice pentru 4 mașini diferite: Eleganța design-ului, specifică pentru Alfa-Romeo. Comfort, specific Mercedesurilor. Standarde înalte de protecție și securitate, specifice modelelor Volvo și parametri sportivi, specifici mașinilor BMW. În acest spot, proprietari ai celor 4 modele atârnă în cuie pe un perete cheile de contact de la mașinile lor.
Atenție, întrebarea: Cărei mărci auto este destinată această publicitate?
Răspuns: Audi.
Comentariu: inelele de care au fost atârnate cheile au format simbolul companiei Audi.
Autor: Adrian Doncenco

27.Baza circulară a iurtelor tradiționale mongole este împărțită simetric în 12 părți, fiecare din ele primind câte un simbol al zodiacului chinezesc. Acest lucru este făcut nu doar din motivații simbolice dar și practice. Care este motivul practic?
Răspuns: stabilirea orei.
Comentariu: Razele solare pătrund prin tavan spre una din cele 12 zodii/ore. De ex. S-a întâmplat în ora iepurelui.

28.În întrebare este o înlocuire.
A concurat în Belgia cu semene din peste 80 tari. Chiar dacă a obținut medalia de aur la concursul respectiv, pentru fanii săi ea va rămâne aceeași, veșnic onestă. Ținând cont de o anumita particularitate a sa, probabil nu o veți găsi în bancurile cu blonde. Încercând să vă dați seama care cuvânt am înlocuit prin ”onestă”, numiți o soră de a sa.
Răspuns: Draft, Aurie sau oricare tip de bere Chișinău
Autor: LIlian Bejan

29.Să vedem cum răspundeți la următoarea întrebare. Conform unei legende medievale, maestrul ceasornicar Ganuș din Praga, este autorul vestitului orologiu care se poate vedea și astăzi în capitala cehă. Impresionați de frumusețea ceasului, orășenii s-au speriat că el poate face alt orologiu, mai frumos pentru alt oraș, și i-au făcut aceasta. Ce anume?
Răspuns : L-au orbit
Autor: Sergiu Gherghelegiu

30.Aveți în față o imagine-glumă, apărută relativ recent pe internet. Am eliminat din imagine un cuvânt, prezent de 3 ori și un obiect. Dar ce obiect?

Răspuns: Vuvuzela.
Comentariu: imaginea face aluzie la filmul V for Vendetta.
Autor: Alina Cazachevici

31.Începând cu anul 1937, propaganda din Germania nazistă a început să spună că numele său adevărat era Kramer și că el se trage din niște evrei francezi. Dar sub ce nume îl cunoaștem noi?
Răspuns: Remarque
Comentariu: naziștii spuneau că el și-a scris numele original invers. Aceasta nu corespunde adevărului, el fiind născut Remark, iar bunelul său având familia Remarque.
Autor: Natan Garștea

32.J. Scott  și Brant Harbo au produs un nou soi de-al lor, fructele cărora sunt mai mici ca cireșele și le-au numit Micro-Tom. Fructele, cu toate ca sunt mici, dar sunt gustoase și pot fi întrebuințate în diferite rețete culinare. Variația cărei specii au creat-o ei?
Răspuns: Roșii cherry
Autor: Olga Cojocaru

33.Renumitul chimist german Libih spunea, că pentru unii știința este doar o sursă de mijloace pentru existență, iar pentru alții - ceva sacru, venerat o viață întreagă. Spunând aceasta, Libih în ambele cazuri compara știința cu EA. Cu cine?
Răspuns: o vacă

34.Samuel s-a născut în anul 1814, în familie erau 8 – trei fete, cinci băieți. În bibliotecă a găsit „Compendium of Knowledge”  - enciclopedia științifică pe care o prefera bibliei. Graţie enciclopediei a făcut cunoștință cu invenții în domeniul tehnicii mecanice și chimiei – acele cunoștințe au determinat ocupația sa principala în viaţă. Se consideră că ideea  invenției principale a vieții i-a venit când a observat cârma navei în prima sa călătorie pe mare. Sunt sigur ca ați auzit familia lui, după un minut va rog să-l numiți.
Răspuns: Colt
Comentariu: „domeniul tehnicii mecanice și chimiei” - se face aluzie la mecanisme și praf de pușca.
Cârma se rotea ca și piesa principala a revolverului.
Autor: Vladimir Cobitev

35.În timpurile străvechi, femeile italiene foloseau picăturile din sucul aceastei plante veninoase pentru a lărgi pupilele ochilor, ceea ce conferea privirii o strălucire deosebită. Iar bobițele acestei planet erau folosite pentru a rumeni obrajii. Din aceste încercări e a deveni mai frumoase și se trage denumirea EI. Numiț-o.
Răspuns: Belladonna.

36.În Marea Britanie există un fenomen energetic specific care afectează grav furnizorii de energie electrică din țară. Aparent, în unele momente, majoritatea englezilor merg să-și facă un ceai și surplusul de consum de putere a ajuns la 2800 de MegaWați în anul 2002, echivalent al aproape unui milion de ceainice incluse.
Întrebare: ce evenimente urmărește National Grid Reserve Service pentru a evita căderile de tensiune?
Răspuns: Meciurile de fotbal. Se acceptă și deznodămintele serialelor (după sens).
Comentariu: Englezii privesc fotbalul și serialele acasă (cel puțin majoritatea). În pauzele meciurilor mari sau publicitățile în timpul difuzării episoadelor cheie ale serialelor și are loc includerea ceainicelor.

37.În Zair și Rwanda sunt zile în care toată populația se bucură din belșug de pește fiert, fără a depune vreun efort pentru asta. Acest fapt este posibil datorită unui oarecare fenomen natural. Nu vă întrebăm despre care fenomen natural este vorba, numiți cel mai vestit oraș antic care s-a ciocnit cu acest fenomen
Răspuns : Pompei
Comentariu : Este vorba despre erupția vulcanică
Autor: Sergiu Gherghelegiu

38.În desenul animat "Spirited Away" sau "Furați de fantome" este un episod, când un felinar, sărind, îi arată eroinei principale drumul. Unii au tratat acest episod drept reverință făcută de animatorul Miyazaki în partea colegilor respectați. Cum se numește studioul acestora?
Răspuns: Pixar

39.În China și Japonia, corax-ul este simbol al recunoștinței filiale, prin faptul că își hrănește părinții cînd aceștia sunt bătrâni. În Grecia Antică,  era considerat un simbol solar,  mesager al zeului Apollo. În Africa, are rol de călăuză și spirit protector, prevenind oamenii de pericolele care-i pîndesc.
Sub ce nume cunoaștem noi corax-ul?
Răspuns: Corbul
Comentariu: Corvus corax – corbul obișnuit.

40.Jonathan Swift a inventat mai multe cuvinte, însă doar unul singur a fost acceptat în vocabularul curent al multor limbi. Care este cuvântul?
Răspuns: Liliput


De rezervă:
41.Din reportajul unui canal sportiv: “Danemarka este una din țări-lideri în hockey.” Care 2 cuvinte am omis în propoziția de mai sus?
 Răspuns: de masă.

No comments:

Post a Comment