despre joc pe scurt

- la jocul "Ce? Unde? Cand?" participa echipe formate din cate 6 jucatori
- care trebuie sa raspunda la intrebari de inteligenta, logica, eruditie, perspicacitate
- intrebarile sunt citite de catre un prezentator pentru toate echipele concurente simultan

De regula:
- pentru fiecare intrebare se ofera un minut de gandire si discutii in sanul echipei
- raspunsurile se dau in scris pe foite unui juriu care decide asupra corectitudinii acestora
- pentru fiecare raspuns corect echipele castiga 1 punct
- un set de intrebari cuprinde de la 36 pana la 50 de intrebari, impartite pe runde cu pauze intre ele
- castigatoare devine echipa care acumuleaza cele mai multe puncte, adica raspunde la cele mai multe intrebari.
Sunt permise si sunt curente adaptari ale regulilor generale expuse mai sus, in dependenta de formatul competitiei. Toate aceste schimbari sunt anuntate inaintea concursului. via http://www.cuc.md

Monday, March 26, 2012

ATENTIE! Extras din Codul Jocului Intelectial CUC din R.Moldova

Codul in intregime poate fi descarcat de aici

"1.3.1.1.    Timpul de discuţii


Timpul de discuţii pentru o microrundă de întrebări în cadrul jocului intelectual de echipă cu timp fixat este de un minut, în cazul în care regulamentul competiţiei nu prevede altfel.
Semnalul pentru începutul timpului de discuţii este comanda prezentatorului: „Timpul”.
În timpul minutului de discuţii jucătorilor le este interzis să deranjeze celelalte echipe, să-şi părăsească locurile de joc, să se întoarcă la locurile de joc, să folosească publicaţii de orice tip, precum şi tehnică de orice fel care ar permite consultarea unor surse de informaţii şi publicaţii de orice fel, să utilizeze tehnică de radiocomunicare de orice fel, să comunice prin orice modalităţi cu altcineva în afară de jucătorii propriei echipe care se află la locul de joc. În mod special este interzisă comunicarea cu prezentatorul şi asistenţii.
Dacă timpul de discuţii este de un minut, peste 50 de secunde după începutul minutului de discuţii se dă semnalul „au mai rămas 10 secunde”. În cazul în care regulamentul competiţiei prevede o altă durată pentru timpul de discuţii, el trebuie de asemenea să prevadă semnale intermediare.
La expirarea timpului alocat se dă comanda „timpul a expirat”. La acest semnal timpul de discuţie se termină.

1.3.1.2.    Colectarea răspunsurilor de la echipe


Echipelor li se oferă 10 secunde pentru scrierea răspunsurilor în cazul în care timpul de discuţii este de un minut, sau în cazul în care regulamentul competiţiilor prevede o altă durată a timpului de discuţii dar nu prevede o altă durată pentru scrierea răspunsurilor. Până la expirarea acestei perioade căpitanii echipelor trebuie să scrie răspunsurile pe cartonaşe şi să le ridice deasupra capului. Dacă echipa nu are un răspuns, cartonaşul fără răspuns trebuie de asemenea să fie ridicat. După expirarea celor 10 secunde suplimentare, cartonaşul nu mai poate fi dat jos sau modificat, nu se pot face modificări în răspunsul scris pe acesta.
La expirarea celor 10 secunde suplimentare, prezentatorul va anunţa colectarea răspunsurilor. Asistenţii vor colecta răspunsurile în cel mai scurt timp posibil şi le vor transmite Juriului Jocului. Asistenţii trebuie să se mişte în asemenea mod, încât să poată vedea echipele de la care încă nu a colectat cartonaşele cu răspunsuri.  Asistenţii nu au dreptul de a se întoarce la echipa care a avut deja ocazia să dea răspunsul.
Echipa este obligată să dea asistentului cartonaşul cu răspuns atunci când asistentul trece pe lângă ea pentru a colecta răspunsurile. Dacă echipa nu face acest lucru, asistentul anunţă Juriul Jocului despre încălcarea regulilor.
Dacă căpitanul echipei nu a ridicat cartonaşul până la expirarea celor 10 secunde suplimentare, a lăsat-o jos după expirarea celor 10 secunde suplimentare, dacă cartonaşul a fost schimbat sau dacă în răspuns au fost introduse modificări după expirarea celor 10 secunde suplimentare, se consideră că răspunsul a fost dat cu încălcarea regulilor. Asistentul trebuie să informeze echipa şi Juriul Jocului despre încălcarea regulilor.
Prezentatorul şi Juriul Jocului au dreptul să decidă fără participarea asistenţilor că răspunsul a fost oferit cu încălcări.
Dacă prezentatorul a observat un motiv onorabil de încălcare a regulilor, el poate să propună asistentului să revină la echipă şi să accepte cartonaşul cu răspuns. În asemenea caz, răspunsul echipei se consideră oferit regulamentar.
În pauza dintre runde, căpitanii echipelor pot să se adreseze Juriului Jocului cu un protest împotriva recunoaşterii unui răspuns drept oferit cu încălcarea regulilor. Juriul Jocului trebuie să discute argumentele prezentate de echipă. Decizia luată de Juriul Jocului după aceasta este definitivă. "

No comments:

Post a Comment