despre joc pe scurt

- la jocul "Ce? Unde? Cand?" participa echipe formate din cate 6 jucatori
- care trebuie sa raspunda la intrebari de inteligenta, logica, eruditie, perspicacitate
- intrebarile sunt citite de catre un prezentator pentru toate echipele concurente simultan

De regula:
- pentru fiecare intrebare se ofera un minut de gandire si discutii in sanul echipei
- raspunsurile se dau in scris pe foite unui juriu care decide asupra corectitudinii acestora
- pentru fiecare raspuns corect echipele castiga 1 punct
- un set de intrebari cuprinde de la 36 pana la 50 de intrebari, impartite pe runde cu pauze intre ele
- castigatoare devine echipa care acumuleaza cele mai multe puncte, adica raspunde la cele mai multe intrebari.
Sunt permise si sunt curente adaptari ale regulilor generale expuse mai sus, in dependenta de formatul competitiei. Toate aceste schimbari sunt anuntate inaintea concursului. via http://www.cuc.md

Monday, October 31, 2011

intrebari etapa 4

30 octombrie 2011
Campionatul XIX, Etapa IV
Echipele organizatoare: Google-Moogle, H5N1, WTH, Turnul Alb


Runda 1

1.     Conform unei versiuni, denumirea acestui brand a apărut după ce lucrătorii făbricii au fost câteva zile în grevă. Când activitatea s-a reluat, s-a dovedit că tutunul care a stat neatins în timpul grevei, are un miros mult mai reușit. Astfel, s-a decis să se schimbe puțin procesul tehnologic. Dar cum se numește brandul?
Răspuns: Lucky Strike
Criteriu de acceptare: denumirea exactă.
Comentariu: Greva în engleză e Strike.
Autor Natan Garștea


2.     Material distributiv

Amintindu-vă de evenimentele zilei de 2 mai 2011 scrieți cele două cuvinte omise din imaginea primită în ordinea corectă, ținând cont de faptul că aceste cuvinte diferă doar cu o literă.
Răspuns: Obama, Osama
Comentariu: La această dată, Osama bin Laden a fost omorât de către trupele americane.
Autor: Andrei Anischevici

3.     Acest cuvânt provine din pigin english, semnificând „să mergi în timp ce lucrezi”. Majoritatea dintre noi îl cunoaștem din anul 2010. Numiți-l.
Răspuns: Waka
Comentariu: walk while working
Autor Alex Demidenco

4.     Harriet Tubman a fost un activist care a contribuit la abolirea sclaviei în SUA și a cooperat în organizarea a 13 misiuni de eliberare. Doamna Tubman spunea că ”a eliberat mii de sclavi, dar putea să elibereze și mai mulți, dacă aceștia știau...”. Ce trebuiau să știe sclavii?
Răpuns: că sunt sclavi
Criteriu de acceptare: după sens
Autor: Alexandru Răilean

5.     Material distributiv

Aveți în fața voastra o glumă de Nick Helm, în care o partea este acoperită: ”Am avut nevoie de o parola de opt caractere, și am ales ...”.
Cum puteți să vedeți, parola aleasă este mult mai lungă. Scrieți această parolă în original sau traduceți-o în română.
Răspuns: Snow White and the Seven Dwarves (Albă-ca-zăpadă și cei șapte pitici)
Comentariu: în acest caz caracterele sunt chiar caractere.

6.     Atenție, banc: Concursul pentru cea mai buna metodă de salvare a Turnului din Pisa, l-au câștigat producătorii ei. Numiți-o
Răspuns: Viagra
Autor Sergiu Gherghelegiu

7.     Material distributiv:
[Dacă aș elabora vreodată un limbaj de programare, l-aș numi X, că pot să spun că el este mai rapid decât C]
Aveți în fața voastră gluma unui programator, apăruta aproximativ o lună în urma. Răspundeți, ce cuvânt am înlocuit cu X.
Răspuns: Neutrino
Comentariu: Recent au fost descoperiți neutrino despre care se presupunea că sunt mai rapizi decât viteza luminii. Viteza luminii se notează prin c.

8.     Aceasta regiune din Nord-Estul Italiei cu centrul la Veneția este cunoscut celor din Moldova printr-o investiție făcuta pe data de 15 mai 2006. Această denumire este strâns legată de populația care locuiește în această regiune. Numiți regiunea.
Răspuns: Veneto
Comentarii: Gruppo Veneto Banca a cumpărat pachetul majoritar al Eximbank în 2006

9.     Atenție, în întrebare sunt înlocuiri. Extrase dintr-un citat: „Am descoperit că să-l joci pe X a fost mult mai greu decât eu mi-am închipuit. Cu atât de mult STACOJIU, care precede întrărilor lui, toate scenele lui X sunt culminante... El nu apare în nici o scenă de bătălie, fiind un tip care ura războiul...” Citat încheiat.
Întrebare: dacă v-ați dat seama ce cuvânt, pe lângă X, a fost înlocuit în întrebare, ne veți spune, denumirea inițială a cărei opere a fost „Tomorrow is another day”.
Răspuns: Gone with the wind
Comentariu: prin stacojiu a fost înlocuit Scarlett (în engleză stacojiu e scarlet). X este Rhett Butler. Inițial autoarea cărții a vrut s-o numească ”Tomorrow is another day”, aceasta find ultima frază din roman. Pe parcursul romanului, Scarlet O’hara de mai multe ori spune fraza: „I'll think about that tomorrow”.
Autor: Alina Cazachevici

10.  Într-un banc se spune că dacă un muzicant cântă rău, atunci i se dau 2 bețișoare și-l numesc toboșar. Dar ce se întâmplă dacă și în acest caz nu se descurcă ?
Răspuns : I se ia un bețișor și devine dirijor
Criterii de acceptare: după sens
Autor Sergiu Gherghelegiu


Runda 2

11.  Într-un reportaj publicat de portalul de știri Gazeta.ru, despre o confruntare armată în Cecenia, se întâlnește următoarea frază : „Despre gravitatea situației ne vorbește faptul că toți protagoniștii evenimentului erau....” continuați această frază printr-un cuvânt dacă se știe că el poate fi atribuit și vouă, cel puțin așa sperăm.
Răspuns : Treji
Autor Sergiu Gherghelegiu

12.  În Germania la începutul anilor '20 ai secolului trecut în Pub-uri vizitatorii comandau simultan cite doua beri. Care era motivul acestei decizii ciudate?
Răspuns :  hiperinflatia (se acceptă după sens)
Comentarii: În anii 20 în Germania avea loc fenomenul hiperinflatiei (20% pe zi) și berea putea sa se scumpească chiar și în timp ce vizitatorii stăteau în Baruri.
Autor: Arcadie Albul, Turnul Alb

13.  Întrebarea conține material distributiv.

Aveți în fată cel mai mare dușman al Homo Sapiens. Numiți-l.
Se accepta doar răspuns exact.
Răspuns: Homo vecinus

Comentariu: toți știm că duminicile vecinii încep reparația la 7 dimineața.
Autor: Olga Ghincul, Turnul Alb

14.  Atenție în întrebare este o înlocuire. La Kafka Stabilitatea a fost una biologică, la Esher au fost mai multe, calculate matematic, una din care este expusă în Oficiu poștal din Haaga. Însă cât de paradoxal nu ar suna, la originea stabilității este greacă. Într-un minut scrieți termenul înlocuit prin stabilitate. 
Răspuns: metamorfoza
Criterii de acceptare: doar răspunsul exact
Comentariu: Metamorfoza este denumirea unei povestiri a lui Kafka și a câtorva lucrări de-a lui Esher.
Autor Marina Botnari

15.  Atenție, în întrebare au fost făcute înlocuiri. Romanele lui Umberto Eco, la insistența acestuia, sunt tipărite cu ornamente. Veți vedea că și răspunsul la această întrebare va fi cu ornamente. Întrebare : ce a fost înlocuit prin „cu ornamente”
Răspuns : Fără Comentarii
Autor Sergiu Gherghelegiu

16.  Material distributiv


Pe aceasta imagine este reprezentată una dintre multiplele invenții ciudate ale deținuților. Dar la ce le servește aceasta construcție?
Răspuns: Obținerea focului (brichetă)
Comentarii: Un fir este conectat la catodul (polul minus) unei baterii. Atunci când utilizatorul dorește sa obțină foc, nu trebuie decât sa atingă anodul bateriei cu celalalt capăt al firului, iar porțiunea dezizolata din mijlocul firului începe sa se încinga.
Autor: Bârlădeanu Oleg
Echipa: Turnul Alb

17.  În anul 1969, marina militară americană a cheltuit 375 mii dolari pentru un studiu despre analiza aerodinamică a proiectilelor auto-suspendate. Studiul a tras concluzia că aceste dispozitive nu sunt fezabile ca dispozitive militare. Denumirea lor provine de la numele unui producător de plăcinte. Scrieți-o.
Răspuns: Frisbie
Criterii de acceptare: răspunsul exact.
Comentariu: Frisbie așa cum le știm astăzi se trag de la niște farfurii, în care compania Frisbie Pie Companie își distribuia producția.
Autor Natan Garștea

18.  Material distributiv

Aveți în față o diagramă. Pe axa orizontală a fost acoperite trei descoperiri, rămânând doar descoperirea citirii gândurilor. Inscripția spune: Trăiești în scurtul secolul de aur. Numiți prima invenția dintre cele ascunse pe această diagramă.
Răspuns: Piatra
Comentariu: invențiile sunt piatra, hârtia și foarfeca.
Autor Polina Meleca

19.  În 1921, într-o țară asiatică a avut loc o revoluție. Poetul rus, Velimir Hlebnikov, sub influența acestui eveniment a scris o poezie care se numea „Tiran fără X”. Nu vă rugăm să numiți X, spuneți mai bine țara în care au avut loc evenimentele.
Răspuns : Iran
Comentariu : Poezia se numea „Tiran fără T”
Autor Sergiu Gherghelegiu

20.  Această vastă întindere de apă a fost „descoperită” în Livov în 1994. Numiți-o prin 2 cuvinte.
Răspuns: Okean Elzy
Autor: Alina Cazachevici, Google-Moogle


Runda 3

21.  „Dușmanii tăi sunt blondele și portweinul” îi spune unul din eroii lui Dovlatov, prietenului său. „În schimb eu sunt un adevărat creștin” îi replică acesta. Cum și-a argumentat el afirmația ?
Răspuns : Isus a spus să ne iubim dușmanii
Autor Sergiu Gherghelegiu

22.  Material distributiv

Bliț matematic: descifrați denumirile celor 2 filme în limba engleză.
Răspuns: ”Snakes on a plane”, ”8 Mile”
Comentariu: Axele xy ne sugerează că este un plan.
Autor: Andrei Anischevici

23.  Pe un forum web cu tematica tehnică s-a început o discuție, dacă filozofii sunt utili la ceva. Un utilizator a scris, că în ciuda faptului că filozofia nu admite dogme, unicul filozof care avea dubii în dreptatea sa, era EL. Cineva a adăugat, că restul filozofilor trebuie să-l ia drept exemplu. Încă cineva a precizat, ce anume trebuie să facă alți filozofi - să aibă dubii sau să FACĂ ACEASTA?
Nu vă întrebăm cine este EL. Ce am înlocuit cu A FACE ACEASTA?
Răspuns: A bea otravă
Comentariu: El este Socrate, care spunea „Știu că nu știu nimic”. El a fost forțat să bea otravă. În discuțiile de pe forumurile ruse, „bea otravă” este o urare destul de răspândită.
Autor Polina Meleca

24.  Material distributiv

Ați primit următorul text: „Conduceți cu atenție! Veverițele noastre nu pot diferenția unul/una ______ de altul/alta.”
Indicați în engleză cuvântul omis.
Răspuns: nut.
Comentariu: În engleză, nut = ”nucă”, nut = ”nebun”
Autor: Andrei Anischevici

25.  În jargoanele saloanelor înaltei societăți, la începutul sec. XX, despre acești oameni se spunea că „Ei fac greșeli gramaticale”. Poate părea paradoxal, dar printre ei s-au numărat și așa maeștri ai stilului ca Arthur Rimbaud sau Paul Verlaine.  Nu vă cerem să numiți motivul pentru care ei au fost atribuiți acestei categorii. Spuneți ce fel de greșeală gramaticală făceau ei.
Răspuns : Greșeală de Gen
Comentariu : Așa erau numiți homosexualii
Autor Sergiu Gherghelegiu

26.  Material distributiv:
1.
public void checkNodes() {
 if (tree.hasAnyLeafNodes()) {
   freshenLeavesOn(tree);
 }
2.
void scoreResult() {

    SearchResult whatIFound = hit;
    whatIFound.adjustForBestFit();
    whatIFound.setScore(
        new SearchScore(94));
    searchTransaction.safelyCommit();

Atenție, bliț dublu. Aveți în fața voastră mostre de cod în limbajul Java dintr-un articol apărut pe internet la 1 aprilie 2009.
Întrebările din bliț sunt legate de mostrele corespunzătoare.
1. Ce în orient de obicei se prezintă ca o linie verticală, iar în occident - ca trei linii orizontale?
2. Din care oraș european provine formația muzicală The Cranberries?
Răspuns: 1. Haiku (Hokku) 2. Limerick
Comentariu: Codul este scris conform formelor poetice respective
Autor Polina Meleca

27.  Astăzi rolul său este diferit de acel din evul mediu, când el ocupa cea mai joasă poziție. Ascensiunea lui la poziția pe care o are azi în special în țările anglofone, a avut loc în timpul revoluției franceze. Astfel, această ascensiune simboliza dispariția nobilimii și promovarea oamenilor simpli, curtea regală devenind inferioară acestora.
Numiți-l.
Răspuns: As
Comentariu: Inițial asul era cea mai mică carte, cu valoarea unu. Cărțile de valoare mare (valeții, damele și craii) reprezentau curți regale. După revoluție asul devenise o carte mai puternică ca restul, această valoare fiind păstrată în jocurile din țările anglofone și până în prezent.
Autor Natan Garștea

28.  Material distributiv

În imagine aveți un element indispensabil majorității telefoanelor mobile. La acest model, partea de sus este mobilă și se rotește. Uneori nu ne dăm seama că un asa element mic poate produce așa un efect mare. Numiți-l.
Răspuns: vibrator
Autor Alex Demidenco

29.  Atenție, în întrebare este o înlocuire. În Australia au fost câteva cazuri, când oamenii întâlneau aborigenii departe de civilizație, și auzeau în conversațiile lor cuvinte cunoscute. Martyn Robinson spune că cauza sunt aborigenii fugitivi, care transmit cunoștințele sale altora, în special descendenților. Care cuvânt a fost  înlocuit?
Răspuns: Papagali
Autor Polina Meleca

30.  Cu referire la tehnicile de alcătuire a întrebărilor pentru studiul pieței, Moser menționa: „oamenii pot avea tendința să micșoreze vârsta și consumul de alcool, în schimb să-și exagereze pregătirea, lectura și frecvența X-ului. Scrieți cu exactitate ce am înlocuit prin X, dacă despre unii oamenii se spune că nu-s X-și.
Răspuns: mers la biserică
Criterii de acceptare: doar răspunsul exact.
Comentariu: Oamenii deseori, pentru a arăta mai bine, își exagerează evlavia. În română există expresia „nu este mers la biserică”.
Autor Lilian Bejan


Runda 4

31.  Sloganul publicitar al făbricii de bere „Utica Club” constă din două propoziții. Prima este: „Noi bem tot cât putem”. Scrieți a doua propoziție a sloganului.
Răspuns: Restul noi vindem
Autor Natan Garștea

32.  Citat din cuvintele unei oarecare Ludmila Nicolaevna Ivanova: „Dar toți au memorizat doar începutul frazei. Dar ce, eu nu am dreptate?... … Noi întotdeauna făceam dragoste, nu asta, iată ce am avut în vedere.” Reconstituiți începutul frazei, despre care vorbește Ludmila Nicolaevna.
Răspuns: În URSS sex nu-i.
Autor: Alina Cazachevici

33.  Lucrătorii firmei Renault, au observat că 3 % din sticlele pentru automobile, ajung la uzină sparte din cauza hamalilor, care nu țin cont de inscripțiile de genul „Atenție Fragil”. După  ce au făcut un anume lucru, au observat că numărul sticlelor sparte s-a redus de cîteva ori. Ce au întreprins cei de la Renault ?
Răspuns : Au făcut cutiile transparente
Autor Sergiu Gherghelegiu

34.  Material distributiv

Atenție, în întrebare este o înlocuire. Aveți în față un poster din seria posterilor minimaliste. El reprezintă o carte, un personaj al căreia, conform unei versiuni, provine de la faptul că titlul înalt al unui ținut era de râsul „tuturor”.
Nu vă întrebăm ce cuvânt am înlocuit prin tuturor, numiți cartea.
Răspuns: Alice in Wonderland
Comentariu: Oamenii glumeau ca titlul înalt a unui shir mic este de râsul pisicilor
Autor Alina Cazachevici

35.  Acesta s-a născut în 1962, la Chișinău. Rădăcinile i se trag din Belorusia. Unii și acum îl mai considera ca fiind “al lor, al belorușilor”. Mulți se mândresc că totuși e al nostru. Pe bună dreptate, face minuni în vie. Chiar dacă în prezent nu prea avem cu ce ne mândri, era unicul în fosta familie. Cei căpoși i-au pus și nume, însă noi îi zicem simplu … Cum îi zicem?
Răspuns: tractor
Criterii de acceptare: se acceptă și Vieru
Comentariu: Tractorul T70V Vieru era conceput cu șenila îngustă, pentru a prelucra viile. Era unicul tractor cu șenile produs în URSS de clasa de tracțiune 2 tone.
Autor Lilian Bejan

36.  Material distributiv

La începutul acestui mileniu, un val a adus o nouă modă - de a purta pantaloni cu talie joasă și chiloți de tip ”string”. Această tendință a fost popularizată de Britney Spears, Christina Aguilera, Paris Hilton și alte femei vestite; în rezultatul acestei tendințe, o persoană care vine din spate poate vedea culoarea și forma lenjeriei. Care mamifer figurează în denumirea acestui stil?
Răspuns: balena
Comentariu:Partea vizibilă a chiloților seamănă cu coada unei balene care se cufundă în apă.
Autor: Alexandru Răilean

37.  Conform opiniei multor bărbați suferinzi, femeile o știu a folosi la perfecție. Poate că asta ar trezi invidia unor alți maieștri antici ai utilizării sale, care nu erau atât de buni ca să se descurce numai cu ea și mai foloseau o altă armă. Numiți această această altă armă.
Răspuns : Tridentul
Comentariu : Ea este „plasa”, gladiatorii antici ce luptau cu plasă, aveau ca armă adăugătoare și un trident.
Autor Sergiu Gherghelegiu

38.  Material distributiv:
Captain — Cuvânt omis
Lieutenants — Hicks, Gore
Midshipmen — Clerke, Harvey, Magra, Saunders, Bootie, Monkhouse
Master — Molyneux
Boatswain — Gathrey
Quartermasters — Weir, Evans
Carpenter — Satterley
Sailmaker — Ravenhill
Gunner — Forwood
Surgeon — Monkhouse
Cuvânt omis — Thompson
Ați primit o listă întocmită în anul 1768, în care de două ori a fost omis același cuvânt. Care?
Răspuns: Cook
Criterii de acceptare: răspunsul exact
Comentariu: numele de familie a renumitului căpitan coincide cu denumirea bucătarului în engleză.
Autor: Ilia Nemeț

39.  Comentariu inițial: Supernovele sunt niște stele care explodează mult mai puternic decât novele obișnuite, lumina lor fiind mult mai puternică decât lumina stelelor obișnuite, fiind vizibile de la mii de ani-lumină.
În una din povestirile SF lui Klarke se povestește despre expediția trimisă de către pământeni să studieze sistemul unei stele care cândva explodase ca o supernovă. Expediția descoperă în jurul stelei rămășițele pârjolite ale unei planete, iar pe ea - urmele unei civilizații foarte avansate și foarte frumoase. Reprezentanții civilizației respective știau din timp că soarele lor se va transforma în supernovă, și au ascuns în adâncul planetei o scriptă cu mostre a culturii și tehnologiilor lor special pentru civilizațiile care vor descoperi ulterior planeta. Astfel, ei au făcut omenirea, într-un fel, moștenitorii săi spirituali.
Capelanul expediției, însă, a fost răvășit de un simplu calcul, pe care el l-a făcut, după care a exclamat: Doamne, chiar nu puteai să ne transmiți altfel acest mesaj?
La ce mesaj se referea capelanul?
Răspuns: S-a născut Cristos.
Criterii de acceptare: după sens, cu referire la nașterea lui Cristos și steaua de la Betleem.
Comentariu: Calculul făcut de capelan demonstra că lumina supernovei e fost vizibilă pe Pământ în anul 1 era noastră.
Sursa: Arthur Klarke, „Steaua”
Autor Natan Garștea

40.  Material distributiv.

Recent Apple a lansat un soft, numit Siri, care permite comunicarea cu tehnica în limbaj natural. Aceasta a stârnit un val de glume, care compară programul cu un faimos personaj. Aveți în față o imagine-glumă, în care am astupat o frază din mai multe cuvinte, adresată personajului respectiv. Nu vă rugăm să ne spuneți cui îi era adresată această frază, și nici să numiți sursa acesteia, însă vă rugăm să numiți anul, când aceasta a fost zisă, conform aceleiași surse.
Răspuns: 2001

Cometariu: Fraza este „Open the pod bay doors, HAL.” din „2001: o odisee spațială”.
Autor: Alina Cazachevici, Google-Moogle


Runda 5

41.  În cercurile politice ruse imediat după prima numire a actualului prim-ministru în funcție, în 1999, el mai era supranumit Dvaputin (Doiputin). De ce?
Răspuns: fiindcă Rasputin deja a fost
Comentariu: Rasputin se poate citi ca Unu Putin. Evident, odată cu creșterea puterii și influentei lui Putin, gluma a dispărut.
Autor Natan Garștea

42.  Actorul Kall Penn a părăsit filmările în cadrul serialului „Doctorul House” în momentul în care a acceptat o poziție în cadrul administrației lui Barack Obama. Ce s-a întâmplat cu personajul său, Lawrence Kutner, odată ce aceasta a demonstrat clar că el a hotărât desinestătător să părăsească serialul.
Răspuns: S-a sinucis (a murit nu se acceptă)
Autor: Sergiu Calmîc

43.  Căutând istoria acestei fraze, autoarea întrebării a dat peste aristocrații ruși care învățau franceză de la tutorii francofoni, peste conflictul veșnic între englezi și francezi și faptul că primii consideră că tot ce-i mai rău vine de la cei din urmă, și peste stereotipul despre promiscuitatea francezilor. Vă rugăm să ne iertați formularea cam întortocheată a întrebării, și să ne spuneți despre ce frază este vorba?
Răspuns: Pardon my French
Autor: Alina Cazachevici

44.  În 1974 a fost publicată cartea ”The Jupiter Effect” care a devenit în scurt timp best-seller. Mai târziu, în aprilie 1982, autorii au mai publicat o carte numită ”The Jupiter Effect Revisited” care însă nu s-a bucurat de succesul primei (nu a fost best-seller).
Despre ce erau aceste cărți?
Răspuns: sfârșitul lumii
Criterii de acceptare: După sens, catastrofele globale
Comentariu: apocalipsa prezisă în prima carte nu a avut loc
Autor Vitalie Surugiu

45.  În romanul lui Nabokov „Ada”, eroul principal, face cunoștință cu verișoara sa de 12 ani, o fată stranie, cu o fantezie bogată și cu înclinații spre jocuri ciudate. Impresiile sale despre ea și le exprimă prin fraza „Cu tine e bine să joci asta cu ajutorul a x și y”. Nu vă întrebăm ce joc menționa eroul, numiți x și y știind că în Republica Moldova, îl putem întâlni doar pe x.
Răspuns : x – arici y - Flamingo
Comentariu : Autorul o compara pe verișoara sa cu Alice, în țara minunilor se juca cricket cu arici și flamingo
Autor Sergiu Gherghelegiu

46.  Material distributiv

În imaginea dată este ascunsă avertizarea de pe un dispozitiv și un animal. Dacă vă veți aminti de avertizarea, veți putea numi animalul, originea căruia este caricaturizată în versiunea completă a imaginii primite.
Răspuns: Panda


Comentariu: Când imprimanta nu are cerneală, negrul devine mai puțin negru, unele regiuni a imaginii pot să nu se imprime.
Autor: Andrei Anischevici         

47.  Se consideră că el a devenit popular datorită vedetelor rock și actorilor din filmele americane și sovietice. În URSS a fost numit alcoolic, iar în SUA - „a soției bătute” (wifebeaten). Printre cei ce l-au făcut renumit sunt Bruce Willis, Silvester Stallone, Evghenii Leonov și alții. Numiți-l.
Răspuns: maiou fără mâneci ( tricou nu se acceptă)
Comentariu: eroii tuturor acestor actori au apărut în filme în maiouri.
Sursa: Publica TV

48.  Material distributiv

Atenție, în întrebare este o înlocuire.
Aveți în fața voastră un fragment din pictura lui Jean Leon Jerome ”Degete jos”. Academiștii francezi preferau să picteze scene antice, mai ales ostașii greci și romani în coifuri. De aceea ei au fost supranumiți ”militari”. Interesant e ca în Roma antica deja existau militarii, doar ca de mai multe ori ei n-au fost de mare ajutor.
Ce cuvânt am înlocuit cu ”militari”?
Răspuns: Pompieri
Comentariu: Coifurile semănau cu cele ale pompierilor. În anul 64 e.n. a avut loc
un mare incendiu, care a distrus Roma.
Sursa: ”Marile muzee ale lumii”, 10 ”National Gallery”
Autor Polina Meleca

49.  Arnold Schwarzenegger, înainte de a intra în politică, a spus cu umor: „Există o mulțime de-a persoane care vor să abandonez actoria și să mă balotez ca guvernator. Eu cred că majoritatea dintre ei sunt ...”. De ce profesie sunt persoanele care doreau ca el să părăsească actoria.
Răspuns: criticii cinematografici.
Criterii de acceptare: după sens.
Comentariu: Schwarzenegger făcea referință la primirea rece pe care o acordau de regulă, criticii performanțelor sale de actor.
Autor Natan Garștea

50.  NIM este un joc matematic de strategie, în care doi jucători pe rînd scot obiecte din mulțimi distincte. Denumirea NIM i-a fost dată de către Charles Bouton de la Universitatea din Harvard, însă etimologia acestui cuvînt ramîne un mister. Se presupune că a provenit de la verbul German 'nimm' ("a lua") sau arhaismul englez 'nim' cu același sens. Dar mai există încă o versiune a originii cuvântului, datorată unei proprietăți interesante a acestuia.
Dacă v-ați dat seama despre ce proprietate merge vorba, atunci veți scrie cuvîntul de la care a provenit denumirea jocului conform acestei versiuni.
Răspuns: WIN
Comentariu: Inscripția ”NIM” întoarsă la 180 grade devine ”WIN”
Autor: Andrei Anischevici




Rezerva

În romanul „A patra vertebră” Martti Larni se afirmă că în SUA ea devenise norma. În realitate, afirmația este discutabilă - ea încetase să mai fie Norma cu 11 ani înainte de apariția romanului. Numiți-o pe ea.
Răspuns: Marilyn Monroe. Criteriu de acceptare: Norma Baker
Comentariu: În carte se spune că tipajul feminin, reprezentantă a căruia era Merylin Monroe fusese aprobat ca standard al frumuseței feminine. Marylin Monroe a devenit norma frumuseții. Numele ei adevărat este Norma Baker, însă în 1946 ea și-a luat pseudonimul sub care o cunoaștem toți.

No comments:

Post a Comment